THE BRAND NEW HEAVIES – TBNH

Gitarist Simon Bartholomew, bassist Andrew Levy, keyboardsspeler Matt Steele en drummer Luke Harris vormen samen de instrumentale begeleidingsgroep voor de nieuwe zangeres Angela Ricci bij de Britse acid jazz-, R&B- en funkformatie ‘The Brand New Heavies’ uit Ealing, West-Londen. Deze band werd al in 1985 opgericht, maar pas in 1989 verscheen de naar hun groepsnaam vernoemde debuutplaat die meteen ‘goud’ wist te halen.

In hun bijna 25-jarige carrière scoorde de groep niet minder dan 16 top 40-hits waaronder “Dreams Come True”, “Stay This Way”, “Midnight At The Oasis”, “Sometimes” en “Dream On Dreamer”. In diezelfde periode behaalden ze ook een ‘Brit Award’ en een ‘MTV Music Award’. Begin september zal hun nieuwste album “TBNH” op de markt worden gebracht met daarop veertien tracks.

Het momenteel alomtegenwoordige multi-talent Mark Ronson werkte ook mee aan deze plaat, net als de Jamaicaans-Britse soulzangeres Beverley Knight, neo-soulzangeres Angie Stone, de Britse soulzanger Laville en N’Dea Davenport en Siedah Garrett, twee voormalige leadzangers van de band. Angela Ricci, de nieuwe zangeres bij ‘The Brand New Heavies’ sinds november 2018, is ongetwijfeld een belangrijke aanwinst voor deze band.

Haar soulvolle stem draagt de meeste songs op de nieuwe plaat. Openingstrack “Beautiful” zet meteen de toon voor het album en de ritmische dansmuziek blijft daarna bekoren in de songs “Stupid Love”, eerste single “Getaway” (zie video), het funky “Heat” en de soulballads “Together” en “Dontcha Wanna”. Die gezellige danssfeer blijft doorheen het hele album aanwezig in aanstekelijke nummers zoals de tweede single “These Walls”, een coverversie van de song van Kendrick Lamar uit zijn album “To Pimp A Butterfly” van 2015, maar ook in de tracks “It’s My Destiny”, “Wired Up”, “Dance It Out” en “Little Dancer”.

Al het instrumentale potentieel, inclusief de twee blazers Bryan Corbett op trompet en Richard Beesley op saxofoon, wordt aan het einde van de plaat nog eens allemaal bovengehaald voor het uitstekende funknummer “Get On The Right Side”. De beluistering van “TBNH”, het nieuwe album van ‘The Brand New Heavies’ doet ons ongewild steeds terugdenken aan historische R&B-, soul- en funkbands als ‘Barry White & Love Unlimited Orchestra’ en Nile Rodgers’ formatie ‘Chic’. Mocht u eens een uurtje lekker uit de bol willen gaan op de dansvloer of gewoon in uw eigen living, dan kunnen we u hierbij dit nieuwe schijfje van deze Britse formatie heel warm aanbevelen.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Acid Jazz
distr.: PIAS

video